woensdag 4 april 2007

Pasen in Zweden


Rond Pasen verkleden de kinderen zich als heksen en gaan rond in de buurt om snoepjes te krijgen. Hiermee symboliseren ze eigenlijk op een ludieke manier een gruwelijk deel uit de Zweedse geschiedenis.

Zoals zoveel Europese landen, heeft ook Zweden zijn deel van de heksenjachten gehad. Heksen werden ook hier aanzien als het ultieme bewijs van slechtheid en het was vooral rond Pasen dat deze hoogtij vierden.

De verklaring was dat de duivel de heksen dan uitnodigde op een reeks feesten op Blåkulla. Op witte donderdag vlogen de heksen op hun bezemsteel ernaar toe en kwamen pas terug laat op paasavond – of de dag vóór Pasen. Waar Blåkulla precies ligt weet niemand, maar het is een berg die steeds gehuld is in een blauwachtige mist.

Vandaag wordt Pasen nog steeds voornamelijk gevierd op paasavond. De hele familie verzamelt om samen te eten en te vieren. Op het menu staat een traditioneel buffet van haring, maatjes, eieren, worstjes en gehaktballetjes.

’s Avonds sluit men de dag af met een groots vuur. Hier lopen de verklaringen wat uiteen. Sommigen menen dat dit vuur de brandstapel symboliseert waar de heksen op verbrand werden. Voor anderen is het een symbool van het licht; nu zijn de koude, lange en donkere winterdagen voor een paar maanden voorbij.

/ Nancy

Beeld: Paasheksen, Sofie Loman



Foto: Paasheksen, Skolnätet